Bel of WhatsApp 06 55 723 307

Rijles, zenuwen en faalangst

Veel mensen vinden examens spannend. Op school merkte je dat al, maar misschien heb je voor het rij-examen nog wel veel meer last van zenuwen. Tijdens je rijlessen hebben we hier al de nodige nuttige tips voor en door te zorgen voor een perfecte voorbereiding zul je merken dat je nauwelijks nog last van zenuwen zult hebben.

De functie van zenuwen is dat je lichaam stoffen kan aanmaken waardoor je scherper bent en alerter kunt reageren. Daardoor ben je in staat makkelijk en snel goede beslissingen te maken. Helaas kunnen zenuwen er soms juist voor zorgen dat je gaat twijfelen aan je eigen kunnen of moeite hebt beslissingen te nemen. Op je examen op school alles meerdere keren nalezen en aanpassen bijvoorbeeld. Herken je dat?

Oorzaken zenuwen

Zenuwen hebben over het algemeen een aantal mogelijke oorzaken. Zo kun je zenuwachtig zijn omdat je niet goed weet wat je kunt verwachten of je bent (onbewust) bang dat je nog niet voldoende voorbereid bent. Wij zorgen er tijdens je rij-opleiding voor dat geen van de bovenstaande factoren voor jou nog echt een probleem vormt. We zorgen dat je weet wat je op het examen kunt verwachten en we zorgen dat je zelf heel bewust weet dat je goed voorbereid bent.

Faalangst

Daarnaast zijn er ook nog mensen die last hebben van een vorm van faalangst. Deze groep heeft overmatig last van zenuwen voor bijvoorbeeld examens. Soms wordt dit veroorzaakt doordat je zelf té hoge eisen aan jezelf stelt, waardoor je niet aan je eigen eisen kunt voldoen. Gelukkig stelt het CBR over het algemeen veel minder hoge eisen dan die stem in je achterhoofd. En samen gaan wij met een heel assortiment aan technieken aan de slag om te zorgen dat je zelf ook realistische eisen aan je eigen rijvaardigheid stelt, zodat je uiteindelijk zelf overtuigt bent dat je makkelijk kunt slagen.

Het faalangst examen

Voor veel van onze klanten helpt de juiste voorbereiding al zo goed dat ze alsnog zonder problemen het examen halen. Maar als dat toch nog een probleem blijkt heeft het CBR nog een extra optie voor je. Het faalangst examen. Je instructeur kan je er alles over vertellen, maar je kunt alvast het onderstaande filmpje bekijken:

Ook met faalangst kun je makkelijk slagen met de juiste voorbereiding en het juiste examen.